Ανεύρεση ρωμαϊκής επιγραφής- Πώς Ρωμαίοι άποικοι των Πατρών κατέληξαν στη Ναύπακτο

 


Στην οδό Φαρμάκη στη Ναύπακτο, κατά το β΄ μισό του 20ου αιώνα, απεκαλύφθη και ανεσκάφη εντυπωσιακού μεγέθους πεντάκλιτη παλαιοχριστιανική βασιλική, πιθανώς ο μητροπολιτικός ναός της πόλης κατά την πρώιμη βυζαντινή εποχή.

Το 1972, μικρή τομή στο δυτικό τμήμα του οικοπέδου που ανακαλύφθηκε η βασιλική αποκάλυψε μαρμάρινη πλάκα πλάτους 56 εκατοστών, ενσωματωμένη στο δάπεδο του ναού. Στην πλάκα ήταν χαραγμένη η εξής επιγραφή:

P(ublio) Maedio P(ubli) [f(ilio) Qui(rina), vet(erano)]

leg(ionis) XII F[ulm(inatae)]

ex testamento [fieri iussit – vel alia]

(αποκατάσταση επιγραφής από τον επιγραφολόγο G. Molisani)

Μετάφραση:

«Διατάχθηκε να γίνει σύμφωνα με το θέλημα του Publius Maedius, του γιού του Publius Quirina, βετεράνου της 12ης Λεγεώνας Fulminata»

Πρόκειται, όπως φαίνεται, για επιτύμβια επιγραφή που έγινε για κάποιον Publius Maedius, ο οποίος ήταν βετεράνος της 12ης Λεγεώνας που έφερε την ονομασία Fulminata (Κεραυνός).

Η 12η λεγεώνα που αναφέρεται στην επιγραφή, ιδρυθείσα το 58 π.Χ. από τον Ιούλιο Καίσαρα, συμμετείχε στους γαλατικούς πολέμους, ενώ ήταν παρούσα και στην μάχη των Φαρσάλων (48 π.Χ.) κατά την νίκη του Καίσαρα επί του Πομπηίου. Αργότερα, έλαβε μέρος σε πολλές εκστρατείες, όπως εναντίον των Πάρθων (58-63 μ.Χ.), αλλά και στην υπεράσπιση των ανατολικών συνόρων της αυτοκρατορίας.  

                                                          

                                                                                                      η 12η Λεγεώνα Fulminata (πηγή: Wikipedia)


 Αυτό που μας ενδιαφέρει εδώ είναι η συμμετοχή της λεγεώνας αυτής στην ίδρυση της ρωμαϊκής αποικίας των Πατρών (περ. 23-21 π.Χ.) με απόμαχους πολεμιστές της.

 Όπως, λοιπόν, προκύπτει από την επιγραφή, κάποιοι από τους σκληροτράχηλους πρώην πολεμιστές αποίκους προτίμησαν να περάσουν τον Κορινθιακό και να εγκατασταθούν στην απέναντι Ναύπακτο, στην οποία διέμειναν μέχρι το τέλος της ζωής τους.

Ίσως ο Publius Maedius, αφού κατετάγη ως ενθουσιώδης νέος στο στρατό του Ιουλίου Καίσαρα, αφού είδε τα δάση της Γαλατίας και αφού πολέμησε στις πεδιάδες της Θεσσαλίας, πλούσιος πια από τα λάφυρα, αποφάσισε να εγκατασταθεί στην γεμάτη πηγές Ναύπακτο για να περάσει ειρηνικά τα τελευταία χρόνια της ζωής του, μακριά από σφαγές και πολέμους.  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τείχη κλασσικής περιόδου στην θέση Αρβάλα - Μια άγνωστη οχύρωση

Η ετυμολογία του ονόματος «Κράβαρα»

Οι Πύλες της Καστροπολιτείας (Μέρος 2ο)