Οι Πύλες της Καστροπολιτείας (Μέρος 3ο)

 


3ο Διάζωμα: Ουραμάσιον

Το διάζωμα αυτό, μαζί με τα δύο υψηλότερα, αποτελούσαν την βυζαντινή τειχισμένη πόλη. Διαθέτει μία δυτική πύλη για την επικοινωνία με τον έξω κόσμο καθώς και μια πύλη στα νότια για επικοινωνία με το 4ο διάζωμα.

Η ισχυρή οχύρωση, όπως θα δούμε, των δύο αυτών πυλών δείχνει την σημασία που έδιναν οι υπερασπιστές του κάστρου στην προστασία των τριών υψηλότερων διαζωμάτων, όπου προφανώς θα βρισκόταν και το διοικητικό κέντρο της πόλης.  

3.1  Δυτική πύλη 3ου διαζώματος


Αποτελεί την μοναδική εξωτερική είσοδο του διαζώματος και βρίσκεται στην δυτική πλευρά αυτού (εικ. 1,5). Είναι κτισμένη στην βάση ενός επιβλητικού οθωμανικού πύργου, ο οποίος κατασκευάστηκε πάνω στα θεμέλια παλαιότερου ενετικού (εικ. 2,3).

Η είσοδος στο σημείο γινόταν από τρεις διαδοχικές τοξωτές πύλες, τοποθετημένες ημικυκλικά γύρω από την νοτιοανατολική πλευρά του πύργου. Έτσι, οι επιτιθέμενοι, ενώ παραβίαζαν μία-μία τις 3 πύλες, θα βάλλονταν συνεχώς από τον πύργο. Στην τελευταία πύλη διακρίνονται υπολείμματα καταχύστρας (ζεματίστρας) (εικ. 4). 



3.2 Νότια εσωτερική πύλη 3ου διαζώματος


Τοξωτή πύλη που ενώνει το 3ο με το 4ο διάζωμα (εικ. 6). Έμπροσθεν της πύλης υπάρχει ισχυρός ενετικός προμαχώνας με τρεις θυρίδες πυροβόλων για την προστασία της και για έλεγχο των εισερχομένων σε αυτή.


Για την περαιτέρω προστασία και φύλαξη της πύλης, έχει κτιστεί ένας επιπλέον προμαχώνας πάνω στα τείχη καθώς και σκεπαστή σκοπιά για την καλύτερη κατόπτευση της περιοχής (εικ. 7).


2ο Διάζωμα: Περιτόριον


Το προτελευταίο διάζωμα του κάστρου, όπου η παρουσία βυζαντινής αρχιτεκτονικής είναι έκδηλη. Διαθέτει μία και μοναδική τοξωτή πύλη στο νοτιοδυτικό μέρος του (εικ. 5, 8), η οποία προστατεύεται με έναν συμπαγή τετράγωνο πύργο στα δυτικά (εικ. 9).



1ο Διάζωμα: Ακρόπολη

Το τελευταίο διάζωμα του Κάστρου. Επικοινωνεί με το 2ο διάζωμα μέσω τοξωτής πύλης που βρίσκεται στα βόρεια του εγκάρσιου τείχους. Πάνω από την καμπύλη του ανοίγματος του τόξου της πύλης υπάρχει κοίλωμα που φανερώνει ότι στο σημείο υπήρχε παλιότερα μαρμάρινη πλάκα με επιγραφή ή οικόσημο (εικ. 10 και 11).



Βορειοδυτικά του διαζώματος υπάρχουν δύο μεγάλες στοές μεγάλης χωρητικότητας που χρησίμευαν για στρατωνισμό και αποθήκευση υλικών. Στην νοτιότερη στοά υπάρχει μικρή, «μυστική», πόρτα εξόδου προς την βόρεια πλαγιά του κάστρου.  


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τείχη κλασσικής περιόδου στην θέση Αρβάλα - Μια άγνωστη οχύρωση

Η ετυμολογία του ονόματος «Κράβαρα»

Οι Πύλες της Καστροπολιτείας (Μέρος 2ο)