Ο μητροπολίτης Ναυπάκτου Λέων Σεμνός (12ος αιώνας)

             Λίγοι είναι οι γνωστοί επίσκοποι και μητροπολίτες που ποίμαναν την πόλη της Ναυπάκτου κατά την βυζαντινή εποχή. Και ακόμα και για τους γνωστούς, με εξαίρεση τον Ιωάννη Απόκαυκο και τον Κωνσταντίνο Μανασσή, ακόμα λιγότερα είναι γνωστά για την ζωή τους. Είναι, λοιπόν, ευτύχημα που για έναν από αυτούς, τον Λέοντα Σεμνό, έχουν βρεθεί τρεις μαρτυρίες για το πρόσωπό του.

Η πρώτη, και παλαιότερη γνωστή, μαρτυρία για τον Λέοντα είναι ένα συνοδικό έγγραφο προς τον αυτοκράτορα Μανουήλ Κομνηνό με ημερομηνία 5 Μαΐου 1172. Στους υπογράφοντες το έγγραφο, αναφέρεται και ο Λέων Ναυπάκτου, ο οποίος ταυτίζεται με τον Λέοντα Σεμνό.

Δεύτερη μαρτυρία για τον μητροπολίτη είναι ένα μολυβδόβουλλο, το οποίο στην μία πλευρά του έχει την ακόλουθη έμμετρη επιγραφή, που αποτελείται από δύο δωδεκασύλλαβους στίχους:

Ἀρχιθύτην Λέοντα Ναυπάκτου σκέποις,

Σεμνὴ με Σεμνόν, ἡ πανύμνητος Κόρη.



Η άλλη πλευρά της σφραγίδας έχει ολόσωμη παράσταση της Παναγίας, η οποία κρατάει τον Χριστό στο δεξί της χέρι, με την επιγραφή ΜΡ – ΘV (Μήτηρ Θεού). Η επιλογή της Παναγίας, πέρα του ότι είναι συνήθης στις σφραγίδες τις περιόδου, έγινε και επειδή ο μητροπολιτικός ναός της Ναυπάκτου ήταν αφιερωμένος στην Θεοτόκο.

Τρίτη και τελευταία μαρτυρία για τον Λέοντα Σεμνό είναι επιγραφή σε μαρμάρινο επιστύλιο, που προέρχεται από το κάστρο της Ναυπάκτου. Στην λοξότμητη όψη του σωζόμενου τμήματός του υπάρχει η εξής επιγραφή:

Λέων ὁ Σεμνός Ναυπάκτου Θυηπόλος
Τον τύμβον ηὐπρέπισεν, ὅν βλέπεις ξέν[ε]
Ὅς, εἰ μεν εν τούτῳ πέσοι, Θεῷ χάρις.



                 Η επιγραφή είναι επίσης έμμετρη και αποτελείται από τρεις δωδεκασύλλαβους στίχους. Την επιγραφή διακοσμούν ανάγλυφα ανθέμια, ταινίες κτλ. Σύμφωνα με κάποιους μελετητές, το ανάγλυφο αποτελούσε τμήμα επιστυλίου ενός σύνθετου ταφικού μνημείου.

                Μέλη της οικογένειας των Σεμνών αναφέρονται σε πηγές κατά τον 14ο αιώνα και ίσως η οικογένεια αυτή υπήρχε ήδη από τον 12ο αιώνα. 

                Τίποτα άλλο δεν είναι γνωστό για τον Λέοντα Σεμνό, εκτός από τις τρεις αυτές μαρτυρίες. Αν κρίνουμε από τις έμμετρες επιγραφές στην σφραγίδα του και στο επιστύλιο, πολύ πιθανώς δικές του συνθέσεις, καθώς και την συμμετοχή του στην σύνοδο, μπορούμε να υποθέσουμε με σχετική βεβαιότητα ότι ο Λέων είχε υψηλό επίπεδο μόρφωσης και ότι η μητρόπολή του είχε αναβαθμισμένο κύρος κατά την διάρκεια που αυτός ήταν στο θρόνο της.


ΠΗΓΕΣ:

  • Ζωγάκη Αθηνά, Παλαιοχριστιανικά και Μεσοβυζαντινά γλυπτά από τη συλλογή της Ναυπάκτου, Ιωάννινα 2018.
  • Oikonomides Nicolas, Catalogue of Byzantine Seals at Dumbarton Oaks and in the Fogg Museum of Art V. 2, Dumbarton Oaks 1994, α/α: 6.1.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου στην Ναύπακτο

Μια ιδιαίτερη επιγραφή από την Ναύπακτο

Ανεύρεση ρωμαϊκής επιγραφής- Πώς Ρωμαίοι άποικοι των Πατρών κατέληξαν στη Ναύπακτο