Η εικόνα της Παναγίας Ναυπακτιωτίσσης και το χειρόγραφο του Παλέρμο


 

Στο Παλέρμο της Σικελίας φυλάσσεται δίφυλλη ελληνική περγαμηνή του 12ου αιώνος, περιέχουσα αντίγραφο του καταστατικού της Αδελφότητας της Παναγίας Ναυπακτιωτίσσης στην Θήβα. Στην κορυφή φέρει μικρογραφία της Παναγίας η οποία εικονίζεται όρθια, επί μαρμαροθετημένου δαπέδου, σε στάση δέησης.  Θεωρείται ότι η εικόνα είναι πιστό αντίγραφο της εφέστιας εικόνας της Παναγίας που θα βρισκόταν στον μητροπολιτικό ναό της Ναυπάκτου. Η γραφή σε ορισμένα σημεία της περγαμηνής παρουσιάζει δυσκολία στην ανάγνωση λόγω φθοράς, αλλά σε γενικές γραμμές σώζεται σε καλή κατάσταση. Στην Σικελία κατέληξε μάλλον μετά τις επιδρομές των Νορμανδών το 1147 στα βυζαντινά εδάφη.

Δεν είναι σαφές πώς ιδρύθηκε μια αδελφότητα αφιερωμένη στην Παναγία Ναυπακτιώτισσα στην Θήβα. Μια θεωρία είναι ότι μέλη της ήταν Ναυπάκτιοι που διέφυγαν από την Ναύπακτο μετά από εξέγερση εναντίον του τυραννικού διοικητή της πόλης Γεωργίου ή Μωρογιώργου, όπως τον αποκαλούσαν, το 1026. Άλλη άποψη λέει ότι η απόφαση να λάβει η αδελφότητα αυτό το όνομα ελήφθη λόγω της εκτεταμένης φήμης που είχε αποκτήσει εκείνη την εποχή η λατρεία της Παναγίας Ναυπακτιώτισσας σε πολλά μέρη.

Από το περιεχόμενο του κειμένου, το οποίο υπογράφεται από 49 άτομα (19 κληρικούς και 30 λαϊκούς), μαθαίνουμε μεταξύ άλλων ότι  η εικόνα της Παναγίας Ναυπακτιώτισσας βρίσκεται στον ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ της μονής «των Ναυπακτισσών» στην περιοχή του Γυρίου Θηβών.  Την εικόνα η αδελφότητα θα την τιμά με θείες τελετουργίες. Δεν είναι σαφές αν η εικόνα, που αναφέρει το κείμενο, είναι η πρωτότυπη που υπήρχε στον μητροπολιτικό ναό της Ναυπάκτου και μεταφέρθηκε στην Θήβα από διωγμένους Ναυπακτίους ή αντίγραφο αυτής. Επίσης, δεν διευκρινίζεται αν η μονή έλαβε το όνομα Ναυπακτισσών επειδή οι μοναχές ήταν Ναυπάκτιες ή από την εικόνα που φυλασσόταν στο μοναστήρι.   

Η τύχης της εικόνας αγνοείται. Ίσως καταστράφηκε ή αποτέλεσε λεία των νορμανδικών επιδρομών που προαναφέραμε. Το μόνο που απέμεινε να θυμίζει την λατρεία της Παναγίας Ναυπακτιώτισσας στην Θήβα καθώς και την φήμη που αυτή είχε αποκτήσει στην περιοχή είναι το χειρόγραφο με την μικρογραφία της Θεοτόκου.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου στην Ναύπακτο

Μια ιδιαίτερη επιγραφή από την Ναύπακτο

Ανεύρεση ρωμαϊκής επιγραφής- Πώς Ρωμαίοι άποικοι των Πατρών κατέληξαν στη Ναύπακτο